Tuesday, 25 March 2014

Interviu despre camere de injectare cu Alina Dumitriu



 DCRs Expert Interview Series; Nume: Alina Dumitriu; director executiv Asociatia SENS POZITIV


1.Care este parerea dumneavoastra despre camerele de injectare?
"Cred ca odata cu introducerea camerelor de injectare, numarul cazurilor de supradoza ar scadea considerabil, la fel cazurile de infectii cutanate sau de folosire in comun a echipamentului de injectare. De asemenea, daca acestea ar avea in cadrul personalului si un medic, acesta ar putea face evaluari ale sanataii clientilor si i-ar putea referi catre alte servicii medicale, reducand astfel numarul pacientilor late-presenteri, cu afectiuni in stadii avansate, mult mai greu sau chiar imposibil de tratat."


2.Credeti ca ar fi utile camerele de injectare pentru consumatorii de droguri? (Detaliati…)
"Cred ca sunt un lucru absolut necesar, tinand cont ca Romania are un numar mare de consumatori activi de heroina si de droguri legale."

3.Din punctul dumneavoastra de vedere, ce probleme ar putea rezolva camerele de injectare?
"Ar fi un mediu steril in care clientii si-ar putea injecta droguri, un mediu safe din toate punctele de vedere. Echipele multidisciplinare ar putea oferi abordari complexe, din punct psiho-medico-social; clientii ar putea beneficia de echipament steril de injectare, asistenta medicala, tratament pentru supradoza, etc"


4.In ce zona a Bucurestiului credeti ca ar trebui amplasat un astfel de spatiu?
"In zonele in care doresc clientii, zone cu consum crescut… zone in care se stie ca se consuma (un client amintea “sub pasajul Obor” de exemplu). Poate in apropierea altor centre ale caror servicii sunt accesate de CDI."

5.Cum credeti ca ar fi perceputa o camera de injectare, de locuitorii zonei unde aceasta ar fi amplasata?
"Cred ca nu ar trebui sa constituie o problema pentru cei care locuiesc in jur. Atata timp cat “Camera de injectare” are reguli clare si li se impun limite de conduita clientilor – nu au voie sa stationeze in fata centrului, nu au voie sa arunce gunoaie (in nici un caz sa iasa cu materiale de injectare folosite, cum ar fi seringi cu resturi de marfa pastrata pentru mai tarziu…), sa nu faca galagie in jurul locatiei, etc. Eu nu cred ca ar fi probleme cu locuitorii din jur. Plus ca s-ar putea alege un loc in care sa se amplaseze “camera de injectare” in care clientii sa nu interfereze cu lumea din jur – asta pentru a evita orice fel de problema."

Photo source: www.bbc.co.uk

6.Cine ar trebui sa suporte costurile pentru deschiderea unei camere de injectare?
"Autoritatile, bineinteles, asa ar fi ideal. Daca nu se poate, orice proiect in care s-ar putea integra acest serviciu."

7.Care sunt factorii care impiedica in momentul de fata,dezvoltare aacestui tip de serviciu?
"Cred ca legislatia este primul factor – atata timp cat nu ii percepem pe CDI ca si bolnavi cronici si mai si pedepsim consumul si detinerea, nu cred ca ar fi posibila crearea unui astfel de serviciu. Poate doar daca am semna un accord cu autoritatile…
Lipsa fondurilor!
Alte piedici nu vad…"

No comments:

Post a Comment