Wednesday 26 February 2014

Beneficii și riscuri așteptate ale camerelor de injectare



În mod obișnuit, înființarea camerelor de consum supravegheat într-un cartier este precedată de o lungă perioadă de discuții, în timpul cărora interesele divergente privind sănătatea publică și individuală, ordinea și siguranța publică, locuitorii și afacerile din zonă, organele de aplicare a legii și administrația locală, și, într-o oarecare măsură, grupuri de interese ale consumatorilor, sunt puse în balanță. In niciunul dintre orașele în care au fost înființate astfel de centre,  decizia nu a fost luată uşor sau repede (Hunt, 2006).

Dincolo de reacția comună a oponenților acestui tip de servicii conform căreia aceste camere de injectare ar "trimite un mesaj greșit", poliția și experții în sănătate din respectivele orașe au acceptat centrele ca o soluție pragmatică (Joseph Rowntree Foundation,  2006).

Beneficiile așteptate sunt scăderea  consumului de droguri de mare risc, a morbidității și mortalității în rândul populației-țintă, accesul îmbunătăţit la asistență medicală și socială, inclusiv la tratamentul dependenţei de droguri, precum și reducerea consumului de droguri și a gradului de tulburare a ordinii publice din vecinătate. Riscurile posibile sunt încurajarea consumului de droguri, apariția de noi consumatori, prin faptul că ofera consumului de droguri un cadru mult mai acceptabil și confortabil (Schatz, Nougier, 2012) .

Photo source: Plateforme Mondiale SCMR - Global Platform DCR

 Deoarece camerele de consum îi vizează pe cei care nu sunt pregătiţi pentru tratament, o funcție majoră a lor este de a oferi alte servicii pentru  supraviețuire, inclusiv asistență medicală primară, alimente, apă, haine și adăpost. Motivul care stă la baza acestei funcții este că persoanele care consumă droguri ar trebui să fie ajutate să supraviețuiască, în perioada în care aceștia nu pot sau nu doresc încetarea consumului de droguri, în speranța că vor fi capabili la un moment dat să întrerupă consumul ( Hunt, 2003).

No comments:

Post a Comment