Monday 24 March 2014

Interviu despre camere de injectare cu Valentin Simionov (RHRN)

DCRs Expert Interview Series; Nume: Valentin Simionov; director executiv Romanian Harm Reduction Network (RHRN)


1.Care este parerea dumneavoastra despre camerele de injectare?
"Camerele de injectare sunt o modalitate eficienta si demonstrate stiintific de a reduce consecintele negative ale consumului de droguri injectabile. "

2.Credeti ca ar fi utile camerele de injectare pentru consumatorii de droguri? (Detaliati…)
"Consumatorii de droguri injectabile ar fi primii beneficiari ai acestei masuri. Din acest punct de vederea camerele de injectare cresc calitatea si durata vietii consumatorilor, alaturi de sansele de reinsertie sociala ulterior depasirii consumului problematic, deoarece o persoana sanatoasa sau cu mai putine problem medicale are sanse mai mari de reintegrare profesionala"

3.Din punctul dumneavoastra de vedere, ce probleme  ar putea rezolva camerele de injectare?
"Avantajele acestei abordari sunt cresterea sigurantei injectarii, ceea ce determina reducerea ritmului de degradare fizica a consumatorilor, reducerea riscului de infectare si transmitere pe cale sanguine a HIV, virusilor hapatitici etc., si reducerea supradozelor."

4.In ce zona a Bucurestiului credeti ca ar trebui amplasat un astfel de spatiu?
"In zonele cu un numar mare de consumatori problematici: Ferentari (Valtoarei), Piata Rahova, Gara de Nord – Grivitei."

Photo source: www.dailymail.co.uk
5.Cum credeti ca ar fi perceputa o camera de injectare, de locuitorii zonei unde aceasta ar fi amplasata?
"Initial ar fi un scandal care ar creste odata ce presa va prelua subiectul. De aceea este necesar sprijinul autoritatilor si al unor persoane publice (inclusiv personalitati religioase) care sa explice opiniei publice utilitatea acestei masuri. Scandalul este inevitabil, insa ar fi considerabil redus de o dezbatere publica bine gestionata. Din pacate este posibil sa nu avem cultura dezbaterilor corecte. In acest caz este posibil sa domine falsele argumente concentrate pe o perceptie stigmatizanta a consumatorilor de droguri. Cu siguranta, in prima faza s-ar discuta despre promovarea consumului de droguri, ignorandu-se beneficiile concrete. Pe de alta parte ar fi o buna ocazie pentru a educa opinia publica cu privire la masurile ce dau rezultate in reducerea riscurilor si in protectia sanatatii publice."

6.Cine ar trebui sa suporte costurile pentru deschiderea unei camere de injectare?
"Ca si in cazul tuturor serviciilor adresate persoanelor vulnerabile, costurile unui astfel de serviciu ar trebui suportat din fonduri publice, mai precis de autoritatile publice locale."

7.Care sunt factorii care impiedica in momentul de fata, dezvoltarea acestui tip de serviciu?
"In primul rand lipsa de capacitate a institutiilor publice de a gestiona problemele comunitatii. Aceste probleme sunt atat de multe si atat de grave incat cu greu pot fi prioritizate, motiv pentru care sustinerea deschiderii unei sali de injectare este dificila: atat timp cat nu s-au gasit solutii pentru subiecte cu mare acceptare din partea opiniei publice – copii abandonati, serviciile pentru persoane varstnice etc. -  este greu de crezut ca vreo autoritate, publica sau locala isi va risca si asa dubitabilul capital de imagine pentru a sustine o masura atat de controversata. Cu toate acestea este necesara initierea discutiilor pe acest subiect."




No comments:

Post a Comment