Saturday 5 April 2014

Seringile folosite și siguranța publică



Un alt criteriu de măsurare care a fost folosit pentru a determina efectele centrelor de consum asupra siguranței publice este numărul de seringi și ace găsite în spaţiile publice ca un indicator al amplitudinii consumului injectabil în spaţiile publice.

În zona din apropierea MSIC din Sydney, numărul acelor și seringilor aruncate a scăzut în timpul perioadei de desfășurare a studiului la centrul de consum, dar nu a fost posibil să se stabilească dacă acest lucru ar putea fi pus pe seama înființării centrului sau a fost asociat cu faptul că disponibilitatea heroinei s-a redus în acea perioadă (MSIC Evaluation Committee, 2003, p. 124).

În Biel, o ușoară creștere a numărului de seringi  aruncate a fost sesizată imediat după deschiderea unui centru de consum, în ciuda faptului că procentajul de retururi de ace și seringi către centru era de 93.8 %. O posibilă explicație furnizată de cercetători  a fost aceea că erau mai multe seringi în circulație deoarece consumul de cocaină crescuse substanțial în perioada studiului, acesta fiind asociat cu o injectare mai frecventă (Burrows, 2000).

Photo source: Plateforme Mondiale SCMR - Global Platform DCR
Locuitorii din apropierea unui centru de consum din Venlo au fost chestionați înainte și după momentul în care centrul a devenit funcțional. Aceștia au semnalat o scădere a numărului de seringi aruncate ulterior deschiderii centrului (Biesma and Bielemann, 1998c, Linssen et al., 2001).

De asemenea, reducerea gradului de tulburare a liniștii si siguranței publice este un obiectiv important al centrelor de consum olandeze. În mod frecvent, o comisie formată din locuitorii din zonă, personal al centrului și reprezentanți ai poliției și ai administrației sanitare municipale se întâlnește regulat pentru a discuta orice probleme care apar în urma funcționării camerelor de injectare. Datorită comunicării eficiente între locuitorii din zona, personalul centrului şi ai administraţiei sanitare municipale se găsesc soluţii pentru a rezolva problemele neprăvăzute.(EMCDDA, 2003)

No comments:

Post a Comment