Tuesday 6 May 2014

Modificări ale comportamentului de consum de droguri în spații publice



Faptul că mediul igienic, sigur și lipsit de stres este acceptat și preferat de clienți în schimbul injectării în locuri publice a fost raportat în câteva studii. Dar consumatorii de droguri salută ideea centrelor de consum și datorită faptului că le permit să evite consumul de droguri în public, mai ales în împrejurări pe care ei le consideră inacceptabile, precum parcurile pentru copii (Poschadel et al., 2003).

Photo source: Plateforme Mondiale SCMR - Global Platform DCR


În Elveția, comportamentul la risc al clienților serviciilor locale cu prag redus la nivel național a fost supus unor sondaje la intervale regulate începând cu 1986, în contextul evaluării strategiei de prevenire SIDA, comandate de către Oficiul Federal de Sănătate Publică începând cu anul 1986. Datele obținute din sondajele aplicate clienților în cadrul unor instituții care oferă servicii cu risc redus în Biel și Geneva au fost comparate înainte (2000) și după (2002) înființarea camerelor de injectare în ambele orașe(Benninghoff et al., 2003).

În sondajul din 2000, 21%, respectiv 18% din cei intervievați în Biel și, respectiv Geneva au indicat că își administrează droguri mai mult în locurile publice(Benninghoff and Dubois-Arber, 2002; Benninghoff et al., 2003). În 2002, 49% din respondenții din Biel, unde camerele de consum erau deja operaționale de un an, au afirmat că centrul de consum era locul unde consumaseră cel mai des droguri în ultimele 6 luni. Același procentaj de intervievați au afirmat că au consumat în cea mai mare parte a timpului acasă, doar unul dintre clienți consumând în principal în spaţii publice. În Geneva, 61% dintre intervievați, dintr-un eșantion reprezentativ de clienți ai camerelor de injectare în 2002 au afirmat că s-au injectat cel mai frecvent acasă în ultimele 6 luni, iar 29% au desemnat centrul de consum ca principalul loc pentru injectare, în timp ce 10% continuau să se injecteze în principal în spaţiul public. Cu toate acestea, la momentul studiului, serviciile destinate consumatorilor de droguri din Geneva erau înființate de mai puțin de 5 luni, iar în timp se așteaptau mai multe schimbări pozitive. În Rotterdam, mai mult de 80%  din deținătorii de cartele de acces la camerele de consum au declarat că îşi administrează droguri mai rar în spaţii publice după ce au devenit utilizatori înregistrați ai serviciilor (van der Poel et al., 2003). Iar în Hamburg, 50 % dintre consumatorii de droguri (dintr-un eșantion total de 616, recrutați din centrele de consum și din spaţiile publice de consum) au afirmat că centrul de consum supravegheat fusese ”cel mai frecventat loc” pentru consumul de droguri în ultimele 24 de ore, 30% dintre ei atribuind camerelor de injectare o reducere a consumului de droguri în spaţii publice (Zurhold et al., 2001).
 

No comments:

Post a Comment