Thursday 28 November 2013

Harm Reduction



“Conceptul de Harm Reduction, în traducere fiind vorba despre reducerea riscurilor asociate unor comportamente precum consumul de droguri şi alcool şi practicarea sexului comercial, este un termen folosit atât pentru un set de principii şi politici prin intermediul cărora societatea răspunde acestor provocări, cât şi pentru a defini anumite tipuri de intervenţii specifice cum sunt programele de schimb de seringi şi programele de substituţie adresate consumatorilor de droguri (IHRA, 2009)” (Ursan apud Buzducea, 2010) .

În România, primele programe de reducere a riscurilor au apărut pentru a preveni  epidemia infecţiei cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Au fost dezvoltate primele inițiative pentru a atrage consumatorii de droguri la servicii medicale și sociale specializate, prin schimbul de seringi. În 1999, ARAS a început în București, primul program de prevenire HIV . În paralel, ALIAT (Asociaţia de Luptă Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniei) a deschis un centru fix de schimb de seringi, care a devenit primul serviciu adresat aceastei  categorii de beneficiari.
Primele servicii de schimb de seringi au fost dezvoltate de ONG-uri însă au avut resurse limitate și au putut acoperi doar o mică parte a populației de consumatori de droguri injectabile.

Sursa foto: Joe Mabel, Street Outreach Services needle exchange, University District, Seattle, Washington.


În prezent, există doar două ONG-uri care au implementate, programele de schimb de seringi:
1. Aras (două centre drop-in: Colentina şi Titan, Ambulanţa Socială - pentru outreach)
2. Carusel (centrul Caracuda Ferentari)

Serviciile disponibile pentru reducerea  riscurilor asociate consumului de droguri sunt: consiliere, asistență socială, asistență medicală primară, consiliere şi testare pentru HIV și hepatita B, C, teste de sarcină, distribuție de seringi, apă distilată, serveţele dezinfectante și prezervative, colectare de seringi, referiri către alte servicii medicale și / sau sociale.

No comments:

Post a Comment