Friday 29 November 2013

Necesitatea camerelor de injectare



Apariția virusului HIV în rândul consumatorilor de droguri și conștientizarea consecințelor sale negative asupra sănătății populaţiei generale, dar si a economiei, au ridicat probleme cu privire la prioritățile politicilor privind consumul de droguri și nevoia de a împiedica răspândirea sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA) în rândul grupurilor consumatoare de droguri injectabile. Către jumătatea anilor 1980 a devenit evident că un număr mare de consumatori de droguri nu erau deserviți de serviciile existente, fapt reflectat în creșterea numărului de decese asociate consumului de droguri și apariția spaţiilor de consum în public ((Joseph Rowntree Foundation,  2006).

Răspunsurile la problematica  consumului de droguri, care, în unele țări au fost bazate strict și exclusiv pe  abstinență, au fost extinse prin introducerea a două măsuri importante: extinderea tratamentului de substituție și introducerea educației pentru sănătate efectuate prin activităţi de outreach*, inclusiv a programelor de schimb de seringi (deși acest lucru a fost un proces progresiv de la mijlocul anilor 1980 până la 2000 și a variat de la țară la ţară).
În multe dintre cazuri, factorii cheie care au condus la înfiinţarea camerelor de injectare au fost consumatorii de droguri, furnizorii de servicii de harm reduction sau lucrătorii de teren, dar şi autorităţile locale şi  agenţiile de supraveghere a aplicării legii(Hunt, 2006).

Sursa foto: Plateforme Mondiale SCMR - Global Platform DCR
 Pentru lucrătorii de teren, devenise clar ca era necesar un mediu unde consumatorii de droguri să poată să pună în practică mesajele educative și să urmeze instrucțiuni de injectare în siguranță, dar și unde să poată fi oferită asistență medicală în mod sistematic pentru toate cazurile de urgențe. Camerele de injectare au fost concepute ca o încercare de a rezolva aceste probleme.

*Outreach este o inițiativă centrată pe comunitate, destinată contactării persoanelor din populațiile țintă, ale căror nevoi nu sunt rezolvate în mod eficace de către alte servicii sau căi tradiționale de educație pentru sănătate (Hartnoll et al., 1989).

No comments:

Post a Comment