Sunday 12 January 2014

Cum funcţionează camerele de injectare?



Criteriile generale de acces cer clienților să fie consumatori de droguri activi, dependenți de heroină sau cocaină și să aibă peste 18 ani. Consumatorii ocazionali sau cei care au consumat pentru prima oară nu sunt primiţi. Controlul accesului  în camerele de consum este strict, iar în multe cazuri sunt emise niște cartele personalizate în urma înregistrării formale. În unele cazuri, numărul de cartele este limitat pentru a împiedica supraaglomerarea. Accesul în astfel de centre este uneori limitat strict locuitorilor din oraşele unde aceste camere sunt deschise, pentru a limita afluxul de consumatori de droguri din alte oraşe. Regulamentul de ordine interioară interzice comercializarea drogurilor și specifică exigențe elementare de igienă și proceduri de siguranță. Centrele de consum nu-și fac reclamă, iar personalul nu-i ajută pe consumatori să se injecteze. Personalul de la recepție verifică dacă potențialii clienți îndeplinesc criteriile de admitere și îi familiarizează cu regulamentul de ordine interioară (Schatz, Nougier, 2012).

În interiorul zonei de consum supravegheat, un membru al personalului discută cu  clienții asupra riscurilor pentru sănătate și asupra modalitatilor periculoase de administrare a drogurilor, îi asistă  în timpul consumului și le oferă sfaturi cu privire la tehnici pentru un consum mai sigur (de ex: tehnici de injectare). Alți membri ai personalului sunt disponibili pentru a oferi ajutor în caz de urgență. Întrucât majoritatea camerelor de consum sunt integrate în alte servicii mai ample destinate consumatorilor, mulți dinte clienți folosesc și celelalte servicii disponibile în aceeași zonă (Schatz, Nougier, 2012).

Educația și promovarea sănătății sunt menite să crească nivelul de cunoștințe și gradul de conștientizare a riscurilor în rândul clienților și să reducă comportamentele la risc atât în afara cât și în interiorul centrului (Evain, 2012).


Cameră de injectare în Spania – sursa foto: Platforme Monadiale SCMR
 În Olanda și Spania, funcționarea camerelor de injectare se ghidează după reglementări municipale, în Germania, după un amendament la legea națională privind consumul de narcotice care le permite unităților administrative federale să reglementeze implementarea, iar în Elveția, după decizia Procurorului General susținută de evaluări juridice care să garanteze că nu este încălcată legistația elvețiană sau internațională. În Australia și Canada aceste instituții au statutul de studii științifice experimentale (Evain, 2012).

No comments:

Post a Comment